Halve marathon

Halve marathon

De hoofdafstand tijdens de NN Egmond Halve Marathon is natuurlijk de 21,1 km. Vanwege het uitdagende parcours en de strijd tegen de elementen de meest legedarische halve marathon van Nederland. Volgens velen tel je als hardloper pas écht mee als je 'Egmond' een keer gelopen hebt. 

Parcours

De halve marathon start op de Boulevard Noord in Egmond aan Zee. Via de hoofdstrandopgang begin je direct aan de eerste 7 km over het strand. In Castricum aan Zee tref je bij de strandafgang een pittige klim en loop je het Noordhollands Duinreservaat binnen. Via de onverharde Vlewoscheweg en de Grote Veldweg kom je uit op Kennemerduin Camping Bakkum, waar het kwart marathon punt ligt. Je bent hier dus op de helft! Er volgen verharde wegen tot Egmond via de Van Speyklaan, de Staringweg, de Herderslaan en de Van Oldenborghweg. Via de Bloedweg klim je Egmond aan Zee weer binnen. Dit is een behoorlijke heuvel. Daarna komt de Van Speijk Vuurtoren in zicht, hier wacht je een laatste kleine klim. Vanaf de vuurtoren is het tenslotte nog 200 meter tot de glorieuze finish.

BUFF® Klimklassement
Deelnemers kunnen strijden om leuke prijzen bij het BUFF® Klimklassement op de Bloedweg. Lukt het jou om op dit segment, tussen het 19 en 20 km-punt, nog het tempo te verhogen? De 600 meter lange Bloedweg door de duinen is wel bestraat, maar niet geasfalteerd en gaat stevig omhoog: 7,9% op het steilste stuk. De snelste drie mannen en de snelste drie vrouwen bij de recreanten winnen een BUFF® prijzenpakket.
Tijdklokken en tijdslimiet
Bij de start, de finish en op de 5, 10, 15 en 20 km-punten staan tijdklokken. Deze klokken staan ingesteld op de start van de wedstrijd van de mannen (starttijd 12.25 uur). Onthoud bij de start de tijd op de klok, zodat je onderweg jouw tussentijden kunt berekenen.

Voor de halve marathon wordt een tijdslimiet van drie uur aangehouden.
Rechts houden
Voor een betere doorstroming op het parcours vragen wij iedereen zoveel mogelijk rechts te houden, zodat er links ingehaald kan worden.
Getij
Het water staat tijdens de 2024 editie om 5.47 en 18.06 uur op de hoogste stand en om 13.39 uur op de laagste stand. Dit betekent dat de lopers over een breed strand zullen lopen.

Start en finish

De start- en finish van de NN Egmond Halve Marathon bevinden zich in Egmond aan Zee. Alle starts vinden plaats vanaf de Boulevard Noord in Egmond aan Zee. Het is vanaf Sporthal De Watertoren ongeveer 1 km lopen en de startvakken worden vanaf de sporthal aangegeven met borden.

Startvakken 
Ieder startvak wordt met een kleur aangegeven. Deze kleur komt overeen met de kleur van de balk op jouw startnummer. De startvakken van de recreatieloop worden ingedeeld op basis van de opgegeven streeftijd. Let op! Het is niet toegestaan om in een eerdere groep te starten. Starten in een latere groep is wel mogelijk.

Starttijden
Finish
De halve marathon finisht op de Boulevard Noord. De tijdslimiet van de halve marathon is 3 uur. De finish sluit om 16.05 uur.
Kledinginname
Vlakbij de sporthal kun je kleding inleveren of achterlaten. Dit kan op de volgende locaties:

1. In de tenten voor Sporthal De Watertoren (bewaakt);
2. In de tent op het voetbalveld van VV Egmondia (onbewaakt).

Bij inlevering van jouw tas bij Sporthal De Watertoren krijg je een sticker op jouw startnummer geplakt en een corresponderend nummer op je tas. Na afloop kun je aan de hand van dit nummer je tas weer ophalen. Let op! Laat je kleding niet achter bij de startvakken en bind deze niet vast aan de hekken, want deze wordt direct na de start verwijderd. Na de finish krijg je een poncho, zodat je niet afkoelt.
Kleed- en douchegelegenheid
In Sporthal De Watertoren kunnen deelnemers zich kunnen omkleden. In de kleedkamers van de voetbalvereniging, die ook beschikbaar zijn, is zeer beperkte douchegelegenheid aanwezig. De kleed- en douche-accommodatie, die zich in de sporthal bevindt, is beschikbaar voor deelnemers aan de Businessloop (inclusief goede doelen teams).

Voor Sporthal De Watertoren wordt een lockerwagen geplaatst. De kosten voor het huren van een locker zijn € 5,00 waarvan € 2,00 borg wordt gerekend.

Verzorging

AfstandAA Drink Iso LemonWaterBananen
5 km
10,5 km


13,5 km


17,5 km


Finish

Wedstrijd

Prijzen
Bij de wedstrijdloop zijn er geldprijzen te winnen. Klik hier voor het prijzenschema halve marathon. De prijzen worden enige weken na het evenement overgemaakt. Daarnaast krijgt de top drie mannen en vrouwen van de volgende categorieën een ereprijs: overall, Nederlanders, Egmonders en Combiklassement (halve en kwart marathon). Klik hier voor het prijzenschema combiklassement. 
Prijsuitreiking
De prijsuitreiking van de kwart marathon en het combiklassement kwart marathon is om 12.15 uur in Sporthal De Watertoren. De prijzen van de halve marathon en het combiklassement halve marathon worden om 15.00 uur in de sporthal uitgereikt. De volgende winnaars worden gehuldigd:

  • 1e drie mannen en vrouwen halve marathon (om 15.00 uur)
  • 1e drie Nederlanders mannen en vrouwen halve marathon (om 15.00 uur)
  • 1e drie Combiklassement mannen en vrouwen (om 15.00 uur)
  • 1e drie Egmonders mannen en vrouwen halve marathon (om 16.30 uur)